Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přidám trošku (záměrného) cynismu, který ale patrně nebude (když by člověk vzal v úvahu i nevědomé motivy) daleko od pravdu. Šmejdi dotyčným opravdu dávají to, co chtějí. Což samozřejmě nejsou ty hrnce (nebo mlékovary), ale možnost (a záminka) vyrazit mezi lidi. Dále společné téma s ostatními důchodci (šmejdi jsou šmejdi), možnost cítit se výjimečný (pokud nekoupím), případně další sociální interakce typu právě toho podarování příbuzných, soucit (pocit viny) který v nich vyvolají, když se ukáže, že nakoupili u šmejdů (každý mladší příbuzný tak nějak cítí, že kdyby k babičce zajel alespoň dvakrát do týdne, její motivace navštěvovat šmejdy by byla podstatně nižší) atd.

Je vtipné chtít tohle řešit zákazem nebo regulací šmejdů, psycholog by to patrně nazval snahou problém vytěsnit.

Jestli to děláme i my mladší? Ale jistě, že ano, byť to není tak nápadné. Podobné situace jsou úžasně popsány v knize Jak si lidé hrají (Eric Berne). Spousta "obětí" vyvíjí až neuvěřitelnou snahu, aby obětmi zůstala.

1 0
možnosti
KH

Mimochodem, běžte někdy na tu "šmejd" akci. Vzhledem k tomu, že většina z vás nemá dopoledne čas, tak asi jste většinou salónní kritici kritici úrovně inteligence našich seniorů. A nemáte pravdu, pokud tvrdíte, že je to jejich problém.  Jinak super článek. Díky za něj.

2 0
možnosti
JL

Lidská blbost nezná mezí, znáte tu pohádku od Boženy Němcové: Strýček Příhoda? Zatímco autor se snaží zachránit nudící se a hamižné důchodce, tak miliarda lidí má hlad a nemá pitnou vodu. Takový je tenhle svět. 8-o

0 0
možnosti
VT

karma hlavně za předposlední odstavec - nejen důchodci obelhávají sami sebe. my taky víme, že nás politik okrade 100x víc než normální šmejd, stejně ho volíme.

3 0
možnosti
Foto

Jako další šmejd se ukázal Skylink - provozovatel satelitního vysílání. Nejprve porušil původní smlouvu, kdy měl stačit zaváděcí poplatek a oni pak vyrukovali s dalším měsíčním poplatkem. Dostali za to od ČTÚ pokudu (tuším 15 mil.).

Aby to dostali zpátky, zvýšili letos poplatek na 33 Kč měsíčně, ale celoroční poplatek na 498 Kč, což je o 102,- Kč více (12 x 33 = 396).

Hodně lidí to asi přehlédne a zaplatí. Je to podvod, nebo není?

Koncesionářů Skylinku je prý asi 1,5 milionů, takže si to spočítejte.

4 1
možnosti
Foto

I57v81a23n 73M63a75r89e93k

3. 5. 2014 15:03

Takže šmejdi stále šmejdí ? ! ? ! 8-o Rv Rv Rv

3 0
možnosti
JK

J73a40n 91K49ř69í82ž

3. 5. 2014 13:00

Dobře napsáno,autorovi za 1*

6 0
možnosti
ZS

O šmejdech se toho napsalo už mnoho. Ale Vy jste mě zaujal tou myšlenkou - proč se ti lidé nedomluví a nezorganizují si nějakou vlastní akci, ať už výlet, pokec v kavárně nebo šachy. Je pravdou, že často jsou to lidé osamělí, kterým nikdo u dveří nezazvoní, ale není tomu tak vždy. Taky jsme dostávali "ze spárů" šmejdů jednoho starého pána, pomohli jsme mu zaplatit dluhy - nakupoval krámy, které pak rozdával ani nevím komu. A to za ním chodíme 3x týdně, bereme ho na rodinné oslavy, staráme se. Možná by ho víc potěšilo, kdyby se někdy ukázaly jeho děti.

7 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2581x
Narodil jsem se před více lety, než jsem si kdy přál. Dokonalosti jsem dosáhl ve věku 25 let při psaní svého prvního životopisu. O dva roky později mě přijali jako programátora v Londýně, kde jsem zůstal několik let. Cesta zpátky mi trvala rok a vedla přes Austrálii. V současné době obrůstám mechem při práci z domova. Jsem typický introvertní programátor. Navštěvuji řečnický klub Toastmasters Ostrava. V temných dobách předcházejících celkovému fyzickému úpadku jsem měl rád cyklistiku a turistiku. Nyní je mým koníčkem psaní, které vedlo až ke knize o pobytu v Británii Čtyři roky v zemi nad Temží a ke knize fejetonů Británie v útržcích novin. Jsem svobodný nekuřák, který má někdy rád některá zvířata, ptakopysky zvláště. Další podrobnosti naleznete na mém webu: martinhorsky.cz.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky