Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Férová snídaně

Také jste někdy přemýšleli nad tím, jaké pocity má komár na nuda pláži? Kde jen začít? Zkusit od každého něco? Abyste podobné pocity zažili, nemusíte nutně začít bzučet ani nikomu pít krev, postačí zajít na férovou snídani. Množství dobrot, které se zde nabízí, ve Vás podobný pocit nerozhodnosti rozhodně vyvolá...

„Férová snídaně je piknikový happening pořádaný na podporu fair trade a odpovědné spotřeby. Koná se při příležitosti Světového dne pro fair trade, který slaví druhou květnovou sobotu tisíce lidí na celém světě. V Česku se letos férová snídaně konala na více než 80 místech.“

Tolik z oficiálních materiálů k férové snídani. Když si je tak čtu, nemohu se ubránit rouhačské otázce, zda na některé lidi nemůže mít taková pozvánka spíše opačný účinek. Ostatně co ve Vás vyvolávají fráze jako „happening“ či „odpovědná spotřeba“? Jakkoliv jsou věcně správné, neevokují v „normálním člověku“ spíše myšlenky typu: „To zas budou nějací eko-cvoci...“ či „Nebudou tam do mě hustit, abych myslel na trudný osud chudých dětí v Africe?!“

Realita je přitom někde jinde. Alespoň v Opavě, kde ji pořádalo Ekolyceum, se „propagačka“ omezila na tři informační panely, několik letáků a stručné vysvětlení principu fair trade (doslova „férový obchod“) při zahájení. Ve stručnosti snad jen tolik, že se jedná o systém, který má nabídnout zemědělcům v chudých zemích spravedlivou odměnu za jejich práci a to s ohledem na pracovní podmínky a životní prostředí.

Jinak se snídaně plně nesla v duchu dilemat onoho zmíněného komára. Každý účastník totiž přinesl něco dobrého a na dekách rozložených v parku se sešla řada dobrot. Na výběr bylo z několika domácích buchet, koláčků, stejně jako chlebů s různými pomazánkami. Okusil jsem zde nezvyklý kozí sýr s koprem či šípkové víno. Já sám jsem pak připravil jednohubky s vlastnoručně dělanou marmeládou a nechal všechny hádat, z čeho je vyrobená. Jen dva z asi třiceti lidí správně tipovali hroznové víno. Férová snídaně v trávě tak byla především příjemným gurmánským a společenským zážitkem.

Protože už jsem v životě jednou snídal, věděl jsem, co od této akce čekat. Paradoxně jsem ale zjistil, že mám velmi zkreslené představy o samotném fair trade. Ostatně sami si můžete zkusit odpovědět na následující otázky:

   A) Pracují na fair-trade farmách děti?
   B) Mohou fair trade zemědělci používat chemické insekticidy?
   C) Pomáhá fair trade zlepšovat život v nejchudších zemích světa?
   D) Dostane fair trade zemědělec vždy zaplaceno více než běžný zemědělec v dané oblasti?

Odpovědi vypadají na první pohled logicky. Možná ale budete překvapeni, až si své tipy zkontrolujete s níže uvedeným řešením. Když tak nad tím přemýšlím, je to zřejmě i hlavní důvod, proč jsem vlastně napsal tento článek. Někdy se totiž představy a očekávání mohou diametrálně lišit od skutečnosti a člověk se pak zbytečně o něco připravuje. Třeba o skvělou snídani v trávě. Za sebe Vám můžu říct, že je to škoda. V Opavě mají fakt skvělé buchty...

Martin Horský

Snídaně jak má být - férová.

Jak je z fotografie patrné, nejednalo se o žádnou přednášku.

Správné odpovědi:

   A) Ano. Na fair-trade farmách, což jsou často rodinné farmy, děti pomáhat mohou. Nesmí však vykonávat práci, která je škodlivá pro jejich vývoj.
   B) Ano. Chemické insekticidy je možné použít, ale pouze pro ošetření napadených rostlin. Nikoliv preventivně.
   C) Ne. Z technického hlediska je pro zapojení do fair trade potřeba určitá minimální vyspělost země, proto fair trade není v nejchudších zemích světa.
   D) Ne. Fair trade garantuje minimální výkupní cenu. Pokud je tržní cena vyšší, dostane zemědělec zaplacenu tržní cenu, pokud je nižší, dostane minimální výkupní cenu. Dá se tedy říci, že fair trade zemědělec dostane vždy alespoň tolik, kolik běžný zemědělec.

Pozn. tyto odpovědi jsem nikde nezávisle neověřoval a vycházím pouze z údajů organizátora. Ten je vybral záměrně jako největší mýty o fair trade. Nutno podotknout, že valná většina účastníků snídaně odpověděla špatně.

Autor: Martin Bobek | pondělí 12.5.2014 8:53 | karma článku: 8,75 | přečteno: 621x
  • Další články autora

Martin Bobek

FIX od Bohemia Energy – ceny vám garantujeme, dokud se NÁM to vyplatí

Bohemia Energy ukazuje, že garance ceny může být pouze iluzí a vypovídá smlouvy se zafixovanými cenami. Jak je to možné?

4.10.2021 v 7:28 | Karma: 21,79 | Přečteno: 734x | Diskuse| Ekonomika

Martin Bobek

Centrální výběrová řízení aneb šmejdi za dveřmi

„Dobrý den, kontrola dodavatelů energií. Můžete nám otevřít?“ ozvalo se ze sluchátka domovního zvonku. „Vy kontrolujete zařízení?“ zeptal jsem se spíše pro jistotu, protože i z těch dvou vět bylo jasné, že vítr vane ze Šmejdova.

22.12.2019 v 8:17 | Karma: 44,42 | Přečteno: 9046x | Diskuse| Společnost

Martin Bobek

Odložený batoh

Ležel vedle auta. Nedaleko byly popelnice, ale nevypadal, že by ho někdo vyhodil, spíš ho tam zapomněl při vykládání z auta. Nebo ho tam nechal roztržitý školák, co si hrál cestou ze školy na honěnou. Batoh na zemi. A nikde nikdo.

1.8.2015 v 8:00 | Karma: 14,70 | Přečteno: 569x | Diskuse| Letní povídka

Martin Bobek

Beton místo pole. Nikdo nevznesl námitku...

"Jmenuji se Edík, bydlím v Ostravě-Porubě a nebojím se tu." sděluje pes Edík kolemjdoucím a ujišťuje je, že jeho páníček je ten pravý, komu dát hlas v nadcházejících volbách. Pominu-li svou nedůvtipnost, kdy jsem se prvotně domníval, že se jedná o reklamu veterináře, vzbuzuje ve mně tento billboard především obavy. Obavy z toho, co volení zástupci s městem skutečně provedou až z ulic zmízí všechna ta líbivá hesla jako "Ostrava - náš domov" či "Šťastná volba pro Ostravu". Když se totiž před měsícem hlasovalo, zda se zabetonuje další úrodná půda, nikdo ani nevznesl námitku...

7.10.2014 v 7:10 | Karma: 12,76 | Přečteno: 714x | Diskuse| Politika

Martin Bobek

Kterak jsem narazil na šmejdy

„Paní, běžte domů, tady Vás okradou...“ zaslechl jsem při obědě servírku, jak nabádá starou paní s nákupní taškou na kolečkách, aby šla pryč. „Já jsem ale vyhrála u O2 a ve dvě hodiny si tu mám vyzvednout výhru,“ nedala se odradit důchodkyně.

3.5.2014 v 9:28 | Karma: 43,13 | Přečteno: 9317x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2581x
Narodil jsem se před více lety, než jsem si kdy přál. Dokonalosti jsem dosáhl ve věku 25 let při psaní svého prvního životopisu. O dva roky později mě přijali jako programátora v Londýně, kde jsem zůstal několik let. Cesta zpátky mi trvala rok a vedla přes Austrálii. V současné době obrůstám mechem při práci z domova. Jsem typický introvertní programátor. Navštěvuji řečnický klub Toastmasters Ostrava. V temných dobách předcházejících celkovému fyzickému úpadku jsem měl rád cyklistiku a turistiku. Nyní je mým koníčkem psaní, které vedlo až ke knize o pobytu v Británii Čtyři roky v zemi nad Temží a ke knize fejetonů Británie v útržcích novin. Jsem svobodný nekuřák, který má někdy rád některá zvířata, ptakopysky zvláště. Další podrobnosti naleznete na mém webu: martinhorsky.cz.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky