Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zombie útočí!

"Mestečko Bangor sa pripravuje na inváziu oživených mŕtvol, tzv. zombíkov. Nejde o vtip, ani o zlú reklamu. USA postihol zombie teror..." Tuto senzační zprávu vydal 25. června 2012 slovenský server aktuality.sk a dovolil jsem si ji nekazit překladem. V samotném článku pak jeho autor pojednal o vyděšených Američanech, kteří se připravují na invazi zombií. Ta byla způsobena virem dovlečeným z Jamajky, který mění infikované lidi na zombie a ti pak kousnutím infikují další a další. Panice podlehla celá společnost, protože cvičení se účastnili záchranáři, nemocnice, hasiči i policie!

Už dříve jsem zaznamenal zprávu o lidech, kteří jsou ochotni platit za „zaručeně funkční“ zombie pušky, což mne vedlo k filozofické otázce, zda by kritériem pro vydání zbrojního průkazu nemělo být IQ dosahující alespoň úrovně průměrného kokršpaněla. I přesto se mi nezdálo, že by se mohla zbláznit celá společnost a vše jsem si ověřil z dalších zdrojů. To mne vedlo k filozofické otázce, zda by kritérium pro výkon povolání novináře nemělo být stejné jako pro vydání zbrojního průkazu.

Senzační „invaze zombií“ byla ve skutečnosti standardním cvičením záchranných složek, které bylo obohaceno o prvek zombie. Ty v podstatě představovaly vysoce infekční chorobu, šířící se mezi lidmi. Cvičení bylo výborně připraveno, včetně realistického líčení zombie. Dále byly přidány i nečekané prvky jako krádeže vakcín, hrané násilí a zombie mezi samotnými záchranáři. Výsledkem tak byla „hra“, která vtáhla účastníky do děje a postavila je do nečekaných situací více nežli běžné cvičení. Postupy naučené na zombiích pak byly samozřejmě uplatnitelné i pro jiné infekční onemocnění. Američance Jordan Buckové, která vše vymyslela, tak lze pouze tleskat, protože pochopila, že Komenského heslo „škola hrou“ se týká i dospělých.

 

Zombie je spojena s kultem voodoo, ve kterém označuje zotročenou osobu slepě či nevědomě vykonávající příkazy toho, kdo ji ovládá. Po filmu Noc oživlých mrtvol z roku 1968 se pak v masové kultuře objevuje spíše jako mrtvola, která vystupuje z hrobu a lační po čerstvé lidské krvi a mase.

Tato představa skutečně děsí nemálo Američanů i Britů, kteří jsou nejen ochotni platit za svou hloupost, ale také vznášet dotazy na úřady ohledně plánů na odražení invaze upírů, vetřelců z dimenze X, čarodějnic a samozřejmě také zombií.

Přestože nejsem úředníkem, troufám si předpokládat, že většina těchto dotazů končí v koši. O to zajímavější jsou pak odpovědi, které v koši neskončí. Britské Ministerstvo obrany tak tazateli na národní plán obrany proti zombie šalamounsky poradilo, aby se obrátil na úřad vlády, který je za nouzové plány zodpovědný. Úloha armády by totiž v takovém případě spočívala pouze v poskytnutí nezbytné vojenské podpory dle pokynů civilních autorit.

Město Leicester pak svou nepřipravenost odhalilo v plné nahotě, když v červnu 2011 otevřeně přiznalo, že žádné speciální plány na útok zombií nemá. Tazatele pouze ujistili, že nouzové postupy pro jiné situace by šlo použít i v tomto případě. Ověřit si to mohli téměř okamžitě, protože občané města v reakci na tuto neuspokojivou odpověď uspořádali recesistický průvod zombií s názvem „Invaze do Leicesteru“.

Všem, kteří se cítí zombie ohroženi, proto nemohu než doporučit přestěhovat se do Bristolu. Zdejší úřad projevil nečekanou připravenost, když zveřejnil přísně tajný „Plán na zvládnutí vzpoury zombie v Bristolu“. Dovolte mi, abych z tohoto stěžejního dokumentu, dokazujícího především nadprůměrný smysl pro humor zdejšího úřadu, vybral alespoň ty nejpodstatnější statě.

Předně se jedná o rozlišení stupňů ohrožení:

  • nízké riziko – běžná aktivita s ostražitostí na varovné signály
  • ostražitost – potvrzené útoky zombie na obyvatelstvo
  • výjimečná situace – četné útoky, promořenost populace nad 1%
  • pandemie – koncentrované útoky, promořenost populace nad 30%

Autor dokumentu, pan Peter Holt, ředitel pro komunikaci a marketing, dále tazatele, pana P. Stora, ubezpečil, že úřady neustále situaci monitorují a to včetně využití tajných agentů pracujících v utajení.

V případě jakéhokoliv ohrožení by byli okamžitě mobilizování příslušní pracovníci. Aby se zabránilo zbytečné panice, stane se tak pomocí tajných kódů, které budou vysílány v televizním a rozhlasovém vysílání.

Z hlediska ochrany zdraví a bezpečnosti pak uvedl zásady pro kontakt se zombie:

  • Vyhnout se veškerému nechráněnému kontaktu
  • Přistupovat k zombie pouze řádně ozbrojen
  • Plně odstranit mozkový kmen od těla, ideálně s celou hlavou

 

A jaký z toho všeho plyne závěr? Že člověk má velice solidní šanci, že přežije útok zombie a to nejen v Bristolu. Mnohem více by se naopak měl bát těch, kteří se jej před ním snaží zachránit. Zvláště když v ruce neohroženě třímají zaručeně funkční anti-zombie brokovnici…

Autor: Martin Bobek | středa 30.1.2013 16:18 | karma článku: 12,85 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Martin Bobek

FIX od Bohemia Energy – ceny vám garantujeme, dokud se NÁM to vyplatí

Bohemia Energy ukazuje, že garance ceny může být pouze iluzí a vypovídá smlouvy se zafixovanými cenami. Jak je to možné?

4.10.2021 v 7:28 | Karma: 21,79 | Přečteno: 734x | Diskuse| Ekonomika

Martin Bobek

Centrální výběrová řízení aneb šmejdi za dveřmi

„Dobrý den, kontrola dodavatelů energií. Můžete nám otevřít?“ ozvalo se ze sluchátka domovního zvonku. „Vy kontrolujete zařízení?“ zeptal jsem se spíše pro jistotu, protože i z těch dvou vět bylo jasné, že vítr vane ze Šmejdova.

22.12.2019 v 8:17 | Karma: 44,42 | Přečteno: 9046x | Diskuse| Společnost

Martin Bobek

Odložený batoh

Ležel vedle auta. Nedaleko byly popelnice, ale nevypadal, že by ho někdo vyhodil, spíš ho tam zapomněl při vykládání z auta. Nebo ho tam nechal roztržitý školák, co si hrál cestou ze školy na honěnou. Batoh na zemi. A nikde nikdo.

1.8.2015 v 8:00 | Karma: 14,70 | Přečteno: 569x | Diskuse| Letní povídka

Martin Bobek

Beton místo pole. Nikdo nevznesl námitku...

"Jmenuji se Edík, bydlím v Ostravě-Porubě a nebojím se tu." sděluje pes Edík kolemjdoucím a ujišťuje je, že jeho páníček je ten pravý, komu dát hlas v nadcházejících volbách. Pominu-li svou nedůvtipnost, kdy jsem se prvotně domníval, že se jedná o reklamu veterináře, vzbuzuje ve mně tento billboard především obavy. Obavy z toho, co volení zástupci s městem skutečně provedou až z ulic zmízí všechna ta líbivá hesla jako "Ostrava - náš domov" či "Šťastná volba pro Ostravu". Když se totiž před měsícem hlasovalo, zda se zabetonuje další úrodná půda, nikdo ani nevznesl námitku...

7.10.2014 v 7:10 | Karma: 12,76 | Přečteno: 714x | Diskuse| Politika

Martin Bobek

Férová snídaně

Také jste někdy přemýšleli nad tím, jaké pocity má komár na nuda pláži? Kde jen začít? Zkusit od každého něco? Abyste podobné pocity zažili, nemusíte nutně začít bzučet ani nikomu pít krev, postačí zajít na férovou snídani. Množství dobrot, které se zde nabízí, ve Vás podobný pocit nerozhodnosti rozhodně vyvolá...

12.5.2014 v 8:53 | Karma: 8,75 | Přečteno: 621x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2581x
Narodil jsem se před více lety, než jsem si kdy přál. Dokonalosti jsem dosáhl ve věku 25 let při psaní svého prvního životopisu. O dva roky později mě přijali jako programátora v Londýně, kde jsem zůstal několik let. Cesta zpátky mi trvala rok a vedla přes Austrálii. V současné době obrůstám mechem při práci z domova. Jsem typický introvertní programátor. Navštěvuji řečnický klub Toastmasters Ostrava. V temných dobách předcházejících celkovému fyzickému úpadku jsem měl rád cyklistiku a turistiku. Nyní je mým koníčkem psaní, které vedlo až ke knize o pobytu v Británii Čtyři roky v zemi nad Temží a ke knize fejetonů Británie v útržcích novin. Jsem svobodný nekuřák, který má někdy rád některá zvířata, ptakopysky zvláště. Další podrobnosti naleznete na mém webu: martinhorsky.cz.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky